خط تولید ترشیجات و شوریجات را در ظرفیت ها و بهره برداری های مختلفی طراحی و ارائه می نمایند، و بسته به نوع بهرهبرداری و نحوه بسته بندی، شامل بخش آماده سازی، تولید، بسته بندی و تاسیسات می باشد.
بنابراین از شما خوانندگان گرامی، می خواهیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا به طور مفصل فرآیند تولید ترشیجات و شوریجات را مورد بررسی قرار دهیم.
از آنجایی که در ایران انواع ترشیجات و شوریجات، به عنوان مهمترین دورچین غذاهای ایرانی محسوب میشود. و همه ما از طرفداران ترشی، در کنار غذاهای سنتی هستیم، این موضوع باعث شده است تا بسیاری از برندها به تولید انواع ترشیجات و شوریجات بپردازند. همچنین در این راه، برای راه اندازی خط تولید ترشیجات و شوریجات نیاز به دستگاه هایی می باشد. (در ادامه مقاله به معرفی هر کدام از این دستگاه ها می پردازیم)
همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، شروع خط تولید ترشیجات و شوریجات، با آماده سازی اولیه مواد غذایی و همچنین با ماشین آلات تصفیه و دستگاه دم گیر، همراه می باشد.
در این مرحله سبزیجات و میوه هایی که قرار است برای ترشی و یا شور آماده شوند، باید دم، برگ و اضافات آنها، توسط دستگاه دم گیر گرفته شوند. نمونه هایی از این میوهها و سبزیجات عبارتند از :خیار، زیتون، هویج، کلم، آلبالو و…..
بعد از آن که میوه ها و سبزیجات پاک شدند(اضافات آنها گرفته شد). باید از نظر بزرگی و کوچکی مورد بررسی قرار گیرند و مرتب شوند. برای این کار، میوه ها و سبزیجات وارد دستگاه گرید می شوند تا درجه بندی شوند.
در این مرحله نوبت به این می رسد که میوه ها و سبزیجات به خوبی شسته شوند. برای این منظور، میوه ها و سبزیجات وارد دستگاه وان شستشو می شوند. در این صورت آنها حسابی تمیز می شوند. ولی باز اپراتورهایی که در این قسمت مشغول به کار هستند، باید مطمئن شوند که هیچ اثری از کثیفی و آلودگی بر روی میوه ها و سبزیجات وجود ندارد.
این مرحله به خاطر اهمیت زیاد صنایع غذایی به بهداشت، بسیار مهم می باشد.
بعد از طی مراحل قبلی، حالا وقت آن است که میوه ها توسط دستگاه پوست گیر، پوست گرفته شوند. و بعد میوه ها و سبزیجات را خرد می کنند. لازم به ذکر است که روش خرد کردن محصولات، به نوع ترشی و شور بستگی دارد. و باید هر یک از آنها به طرق مختلف خرد شوند. برای انجام این کار، از دستگاه خردکن و دستگاه اسلایسر کمک میگیرند و توسط این دستگاه ها، می توانند میوه ها و سبزیجات را به هر روشی که می خواهند خرد کنند.
تا اینجای مراحل بخش آماده سازی مواد بود. بخش بعدی، بخش تولید و بسته بندی محصول می باشد.
این مرحله مهم، مرحله تولید ترشیجات و شوریجات، یا بهگونهای بخش عمل آوری مواد غذایی است. به این صورت که عملیات پخت و طعم دهی محصولات، توسط دستگاه فرمولاسیون انجام می گیرد و سپس ترشی یا شور تولید می گردد.
مرحله ششم تولید ترشیجات
بعد از طی مراحل فوق، نوبت بسته بندی محصول می رسد. ابتدا باید توسط دستگاه پرکن، شیشه ها را از ترشیجات و یا شوریجات پر کنند و سپس در اختیار دستگاه بسته بندی قرار دهند.
در این مرحله، عملیات پلمپ کردن شیشه ها و یا قوطی ها، توسط دستگاه دربندی انجام می گیرد .
این مرحله، مرحله پاکسازی شیشه ها می باشد. که باید شیشه های ترشی و یا شور، توسط نوار نقاله به سمت دستگاه استریل بروند و به خوبی شستشو و استریل شوند.
در این قسمت باید اطلاعات محصول تولید شده، اعم از مواد تشکیل دهنده محصول، اطلاعات شرکت تولید کننده، تاریخ تولید و انقضا و… توسط دستگاه لیبل زن، بر روی شیشه ها چسبانده شود.
آخرین مرحله، مرحله شیرینگ کردن محصول می باشد. به این صورت که محصولات به صورت پک یا بسته بندی چندتایی از شیشه های ترشی و شور، توسط دستگاه شیرینگ به صورت مرتب چیدمان می گردند و سپس به بازار ارائه می شوند.
خط تولید کنسرو خیارشور
در قسمت قبل ما به طور کلی فرآیند تولید ترشیجات و شوریجات را مورد بررسی قرار دادیم. برای تولید کنسرو خیارشور، همان مراحل باید طی شود. اما با اعمال تغییراتی که ممکن است در بخش هایی از ماشین آلات مثل اضافه کردن و یا تغییر در ظرفیت و نوع عملکرد صورت گیرد. امکان تولید انواع خیارشور به صورت ممتاز، ویژه، سوپر ویژه، نول و…. با بسته بندی های مختلف( شیشه، قوطی، حلب ۱۷ کیلویی) مهیا می شود.
ماشین آلاتی که در تهیه کنسرو خیارشور مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
1_ شست و شوی چندمرحلهای دوار
2_ سورت خیار به صورت غلطکی
3_ سوک زن برای ایجاد سوراخ در بدنه خیار
4_ دستگاه پرکن
5_ تونل پاستور دوشی سه مرحلهای، امکان پاستور کردن انواع شیشه و قوطی و حلب را فراهم می نماید.
در تکنولوژی ساخت کنسرو خیارشور، اجرای اتوماسیون صنعتی جهت مدیریت سیستمی در فرایند تولید و همچنین افزایش بهره وری و عدم وابستگی به نیروی انسانی و کاهش انرژی مصرفی ارائه می شود.
خط تولید کنسرو زیتون
خط تولید کنسرو زیتون، مانند خط تولید کنسرو خیارشور، شامل تغییراتی در بخش های ماشین آلات، مثل اضافه کردن و یا تغییر در ظرفیت و نوع عملکردشان می باشد.
انواع تولید کنسرو زیتون عبارتند از: زیتون پرورده، زیتون شور، زیتون بدون هسته و زیتون با هسته. همچنین بسته بندی آنها می تواند داخل شیشه، قوطی و یا ظروف آلومینیومی باشد.
ماشین آلاتی که در خط تولید کنسرو زیتون استفاده می شوند عبارتند از:
1_ بلانچر پخت اولیه، برای نرم کردن بافت زیتون.
2_ دستگاه دربندی شیشه به همراه درب انداز اتومات مغناطیسی.
3_ دستگاه پاستوریزاسیون سه مرحله ای دوشی تمام اتومات.
همچنین در تکنولوژی ساخت کنسرو زیتون، مانند کنسرو خیارشور، اجرای اتوماسیون صنعتی برای مدیریت سیستمی بر فرایند تولید و جهت افزایش بهره وری و عدم وابستگی به نیروی انسانی و کاهش انرژی مصرفی ارائه میشود.
برای راه اندازی خط تولید ترشیجات، اطلاعاتی از قبیل ساختمان سازی، ماشین آلات و تجهیزات، وسایل حمل و نقل، مواد اولیه و قیمت محصول و ….نیاز دارید.
قیمت محصول از این فرمول به دست می آید: جمع هزینه های تولید سالیانه/ میزان تولید سالیانه= قیمت تمام شده محصول
سخن پایانی …
امروزه طراحی، راه اندازی و ساخت خط تولید ترشیجات و شوریجات به صورت اتوماتیک می باشد. همچنین خط تولید این محصولات باید کاملاً استرلیزه و به دور از جرم و باکتری باشد. بنابراین در جهت این امر، پیشرفته ترین تجهیزات و فناوری طراحی و ساخت ماشین آلات صنایع غذایی تولید می شود.
امیدوارم اطلاعات لازم جهت کسب تولید ترشیجات و شوریجات را به دست آورده باشید.
فرآیند شور کردن یا ترشی انداختن، یک راه نگهداری مواد غذایی است که کمک میکند آن ها مدت زمان بیشتری سالم بمانند. این فرآیند با نگهداری مواد غذایی در سرکه یا آب نمک اتفاق می افتد.
سرکه به خاطر طبیعت اسیدی خودش مانع رشد خیلی از باکتری ها شده اما آب نمک با رشد باکتری های مفید، مسبب فرآیند تخمیر میشود.
خیارشور جزو شوریجات است و همراه ترشیجات به عنوان طعم دهنده و چاشنی در کنار غذاهای زیادی صرف میشوند. اما باید توجه داشت که نباید در مصرف آن ها زیاده روی کرد زیرا مانند هر خوراکی دیگر مزایا و معایبی دارد و در سلامتی تاثیرگذار است.
در خط تولید ترشی و خیارشور، در مرحله ی اول خیارها را تمیز میکنند که معمولا با شستشو و قرارگیری آن ها درحجم زیادی آب اتفاق می افتد. از مرحله ی شستشو همچنین میتوان برای منتقل کردن خیارها به مرحله ی بعد خط تولید خیارشور بهره برد. بعد از شستشو باید گل های ته خیار را جدا کرد، این عمل در خط تولید خیارشور بسیار مهم است. چون گل ها حاوی قارچ و دارای آنزیم پکتیناز هستند که باعث نرم شدن خیار شور خواهد شد.
بعد از اینکه خیارها تمیز شدند و قبل از انتقال آن ها به خط فراوری باید آنها را بر اساس ویژگی های کیفی و فیزیکی جداسازی کرد. معمولا در خط تولید خیارشور، جداسازی بر اساس اندازه خیار صورت میگیرد. اینکار را با دو دستگاه میتوان انجام داد.
1- غربال های استوانه ای سری
این دستگاه یک استوانه دارد که بصورت افقی قرار داده شده و روی آن منافذی با اندازه های متفاوت تعبیه شده است. وقتی خیارها از روی این دستگاه رد میشوند از منفذ مناسب خودشان عبورمیکنند. بدین ترتیب فرآیندجداسازی در خط تولید خیارشور اتفاق می افتاد.
2- غربال لوله ای یا کابلی
از چند لوله کم قطر گردان تشکیل شده که فاصله قرارگیری آن ها نیز کم است. با ورود خیارها روی دستگاه فاصله این لوله ها کم شده و اول خیارهای کوچک رد شده و بعد خیارهای بزرگتر. بدین ترتیب فرآیند جداسازی در خط تولید خیارشور اتفاق می افتد.
ابتدا سبزیجات را شسته سپس به اندازه ۵ درصد از حجم بطری خیارشور، به آن در خط تولید خیارشور و ترشی اضافه میکنیم.
خیارها را کنارهم فشرده قرار داده و سپس آب نمک را به آن اضافه میکنیم. چیدن خیار در بطری میتواند بوسیله نیروی انسانی یا دستگاه درخط تولید خیارشور انجام شود.
قبل از دربندی ظرف، هوای درون آن حذف شده و بعد بسته بندی میشود. در واقع خیارها تحت خلاء بسته بندی میشوند. این فرآیند خط تولید خیارشور و ترشی به حفظ مزه ی آن کمک میکند. همچنین امکان دارد خیارها در طی پروسه آب نمک گذاری خط تولید خیارشور و یا بسته بندی خط تولید خیارشور فاسد شوند. زیرا ممکن است در مدتی طولانی در معرض هوا قرار داشته باشند. به جهت دربندی خیارشورها تحت خلاء بخار آب جایگزین هوای درون بطری خیارشور میشود.
در مرحله هواگیری خط تولید خیارشور فقط هوا جایگزین بخار آب میشود. اما بعد از پروسه ی حرارتی و موقع خنک شدن بطری حاوی خیارشور در خط تولید خیارشور صنعتی، بخاری که در سرفضای بطری وجود دارد تقطیر میشود و تا حدود ۳۰۰ برابر حجم آن کم میشود و خلاء بدین ترتیب ایجاد میشود. پس خلاء حقیقی در مرحله سرد کردن خط تولید خیارشور و ترشی، بطری های کنسرو بعد از پروسه حرارتی درست میشود.
در پروسه ی تولید خیارشور، امکان دارد خیارها فاسد شوند. به خاطر همین خیارها پاستوریزه میشوند. برای پاستوریزه کردن باید ده دقیقه محصول را در دمای جوش قرار دهیم. با توجه به مدتی که خیارها حرارت می بینند باکتری های آن کشته میشوند و ممکن است آنزیم های سبزیجات اضافه شده به خط تولید خیارشور غیرفعال شوند.
این آخرین مرحله در خط تولید خیارشور و ترشی است. در این مرحله ظروف خیارشور به طرف دستگاه برچسب زنی میرود و برچسب ها بصورت اتوماتیک روی شیشه ها زده میشود.
1- رنگ نهایی محصول باید سبز زیتونی باشد.
2- طعم نهایی محصول باید شور باشد بدون ته مزه تلخی یا شیرینی.
3- بافت محصول هم باید کمی نرم باشد.
– در خط تولید خیارشور و ترشی به روش تخمیری شستشوی خیارها را مقدار کمی شست و شو میدهند تنها در آن حد که آلودگی ها و کثیفی های قابل مشاهده با چشم تمیز شوند.
– در مرحله بعد خط تولید خیارشور صنعتی گل خیارها را از آن جدا میکنند. چون گل خیاردارای bysoclamis است که در آن آنزیم پکتیناز وجود دارد.
– سپس سبزیجات شسته شده را به مقدار ۵ درصد حجم شیشه (مثلا برای شیشه ی ۶۰۰ گرمی ۳۰ گرم سبزی به شیشه در خط تولید خیارشور و ترشی می افزایند.
– در مرحله بعد تولید خیارشور، خراش های نازکی در سطح خیارها ایجاد میشود. چون گاز CO2 تولید میگردد و همچنین چون پوست خیار ضخیم است باعث می شود گاز خارج نشود درنتیجه در زیر پوست بخار آب جمع خواهد شد.
– در مرحله آخر خط تولید خیارشور صنعتی، خیارها را در شیشه میگذارند و محلول آب نمک را در دمای ۴۰ تا ۴۵ درجه سانتیگراد به آن می افزایند.
صنایع غذایی یک صنعت وسیع است که شامل محصولات بسیار زیادی است. اگر قصد دارید یک تولید کننده مواد غذایی شوید باید نکات زیادی را قبل از آن بسنجید. از جمله شرایط آب و هوا محیط، محصولات کشاورزی محیط، دسترسی به مواد اولیه و ارزیابی بازار فروش و رقبا. در این بین اگر به خط تولید ترشی و خیارشور علاقه مند هستید نیز، باید این موارد را بسنجید و سپس اقدام به تاسیس کارخانه و خرید تجهیزات کنید. در خرید تجهیزات و خط تولید خیارشور و ترشی، به قیمت خط تولید ترشی و خیارشور و کیفیت آن نیز بسیار توجه کنید. زیرا کیفیت محصولات و بازار کار و سرمایه شما را مستقیما تحت تاثیر قرار میدهد.
امروزه و با پیش رفت جوامع بشری و زیاد شدن جمعیت کره ی زمین و هم چنین افزایش مشاغل و کم شدن زمان افراد، استفاده از غذاهای آماده و محصولات کنسروی افزایش یافته است. امروزه انواع کنسروها با توجه به سلایق مردم در کارخانجات تولید و به مصرف عموم می رسند.
یکی از انواع این کنسروها، کنسرو مرغ می باشد که طرفداران خود را دارد. البته به دلیل بالا بودن احتمال فاسد شدن مواد گوشتی، طرز تهیه ی این کنسرو ها از سایر کنسروها دقت بیش تری را می طلبد. در ادامه با خط تولید این کنسرو بیش تر آشنا خواهیم شد.
خط تولید کنسرو مرغ به چه صورت است؟
خط تولید کنسرو مرغ شامل موارد پاکسازی، یخ زدایی، پوست گیری، تکه کردن، خارج کردن و جدا کردن استخوان ها و در نهایت فرآیند بسته بندی و کنسرو کردن مرغ می باشد.
فرآیند تولید کنسرو مرغ مراحل زیر را دارد
در این بخش مرغ های آماده و بسته بندی و یخ زده از کارخانه های مرغ به کنسروسازی منتقل شده و درون وان های استیل تخلیه و فرآیند یخ زدایی روی آن ها انجام می شود.
پس از آن فرآیند قطعه قطعه کردن مرغ ها با اره ی گوشت بری انجام می گیرد. مرغ ها توسط این وسیله به قطعه های 25 تا 30 سانتی متری تقسیم بندی می شوند.
در ادامه و با قطعه قطعه شدن مرغ ها فرآیند پوست گیری و جدا کردن استخوان ها صورت می گیرد.
در ادامه مرغ های بدون پوست و قطعه قطعه شده اماده ی پختن هستند. به خاطر این که مرغ ها به قطعات کوچک تقسیم شده اند و هم چنین بافت نرمی دارند در دیگ های پخت 10 الی 15 دقیقه پخته و اماده می شوند.
در بخش آماده سازی سس نیز آب و روغن، ادویه جات نظیر نمک و فلفل و زردچوبه و… درون پاتیل ریخته شده و سپس فرموله و قابل استفاده برای مرغ ها می باشد.
پس از آن که تمام قطعات مرغ در مرحله ی آماده سازی به طور کامل تمام فرآیند هارا طی کردند به بخش تولید می رسند. در این مرحله مرغ های پخته شده روی میز قرار گرفته و تفکیک می شوند. بعد از آن توسط پرسنل درون قوطی هایی که از قبل استریل شده اند قرار می گیرند. مرغ ها در این محله روی نوار افزودنی قرار می گیرد.
وقتی قوطی های استریل شده توسط پرسنل پر شدند، وزن کشی می شوند.
در مرحله ی بعد سسی که از قبل تهیه شده بود روی آن ریخته می شود و طی سه مرحله کنسرومرغ در آب و بخار داغ با دمای 80 درجه سانتی گراد قرار می گیرد. بعد از آن کنسرو مرغ به سمت پلمپ شدن می رود و درب آن بسته می شود.
کنسرو ها پس از پلمپ شدن شسته می شوند و درون اتوکلاو قرار می گیرند. در این دستگاه برای آخرین بار قوطی ها ی کنسرو مرغ تحت حرارت 120 درجه ای قرار می گیرند. کنسرو ها با این دما میکروب زدایی می شوند و کارخانه مطمئن می شود که محصول سالم باشد.
در آخرین مرحله از تواید قوطی ها که به دلیل شسته شدن خیس هستند توسط دستگاهی خشک شده و اماده ی رفتن به مرحله ی آخر که دسته بندی است می شوند.
پس می توان گفت که مرحله ی تولید از تمام مراحل مهم تر است زیرا سلامت و ایمن بودن کنسرو مرغ در این مرحله تعیین می شود.
مرحله ی آخر که مرحله ی دسته بندی می باشد، شامل زدن تاریخ انقضا و تولید روی بسته و چسباندن آرم و برچسب کارخانه ی تولید کننده می باشد. این کار توسط دستگاه جت پرینتر انجام می شود که یک دستگاه اتوماتیک و صنعتی است.
در مرحله ی بسته بندی، کنترل کیفیت نیز توسط پرسنل انجام می شود که در صورت وجود هرگونه مشکل در کنسروهای مرغ سریعا توسط کادر کنترل کیفیت بررسی و رفع می شود.
اکنون کنسرو مرغ در بسته های 6 یا 12 عددی بسته بندی شده و آماده ی عرضه به بازار می باشد.
قیمت کنسرو مرغ چه قدر است؟
قیمت کنسرو مرغ با توجه به برند آن متغیر است و هر برند با توجه به محصولاتی که استفاده کرده است و کیفیت کنسرو های خود قیمت متفاوتی را ارائه می دهد. بنابراین بیان کردن یک قیمت مشخص عملا امکان پذیر نیست! چون کیفیت مواد قیمت را مشخص می کند.
اما به طور کل قیمت کنسرو مرغ امروزه در بازار 20 تا 30 هزار تومان می باشد.
در پایان خوب است به این نکات در هنگام خرید کنسرو مرغ توجه کنید. کنسرو مرغ و یا تمام کنسرو ها جزو محصولاتی هستند که هنگام خرید باید به تاریخ انقضای آن و به مواد به کار رفته در ان توجه کنید. کیفیت مواد به کار رفته و هم چنین میزان مواد در کنسرو مرغ مهم است. پس هنگام خرید به این نکات توجه کنید. هم چنین در هنگام خرید به برند نیز توجه کنید. یک برند خود عموما از مواد با کیفیت تری استفاده میکند فلذا حتما به برند آن دقت کنید.
به این نکته هم توجه داشته باشید که هر ارزانی بی دلیل نیست! پس برای این که به صرفه تر و اقتصادی تر خرید کنید، رو به برند های نامرغوب و کم کیفیت نیاورید.
اگر قصد راه اندازی یک خط تولید کنسرو مرغ را نیز دارید می توانید دستگاه ها و موارد موردنیاز برای راه اندازی این خط تولید را با کیفیت بالا و قیمت مناسب از سایت انصار استیل خریداری نمایید.